Monday, November 05, 2007

Το πλοίο είχε το όνομα Πατρίδα

Πόσο θέλω να πάω μια βόλτα στο Λαύριο και να δω τα φορτηγά να φορτώνονται αγκομαχώντας στο φέρυ,τις μπλε κουβέρτες του πλοίου και τη μυρωδιά του λιμανιού.
Το Λαύριο μυρίζει διαφορετικά από τον Πειραιά.Μυρίζει εγκατάλειψη και σαπίλα και το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που περιμένει,κακόγουστο,στην έξοδο.
Το σπιτάκι στις ράγες του τραίνου-μάλλον το παλιό γραφείο του κλειδοκράτορα των γραμμών.Θα ήθελα να μένω εκεί-διπλα σε αυτό το μαγαζί,ή πινακίδα που λέγεται "ταρσανάς"-δε θυμάμαι τι ακριβώς,παράξενο,τα θυμάμαι αυτά συνήθως.
Τα όνειρα σπάνια βγαίνουν αληθινά.Ονειροφαντασιές,μα αλλιώς η ζωή μας θα γίνει μια διαρκής έκπτωση πάνω στη καρέκλα του ψυχιάτρου.
Αυτός θα κάθεται σε μια καρέκλα και θα παίζει με το στυλό που του έκαναν δώρο οι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι και θα αποφεύγει να σε κοιτάξει στα μάτια.Στο λόμπυ θα έχει ένα σταθμό με αδιάφορα τραγούδια,πολύ ζέστη,ξεφτισμένα περιοδικά με σελίδες που λείπουν και χαρτομάντιλα από το Lidl.
Ω,αλοίμονο,δε ζητάω πολυτέλεια.Ζητάω να με κοιτούν στα μάτια.
Μα αυτή είναι ίσως,η μεγαλύτερη πολυτέλεια από όλα.
Μια Κυριακή σούρουπο θα με πας στο Λαύριο και θα καθόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο,θα κοιτάμε τα φέρυ να φορτώνουν και θα πίνουμε τσάι από το παλιό κόκκινο θερμός.
Τα παράσιτα από το ραδιόφωνο θα γκρινιάζουν και τα Μεσόγεια θα μας πλακώνουν απειλητικά,μα δε θα μας νοιάζει.
Έτσι,κουτσή μου νεράιδα;
Υ.Γ(Εμπνευσμένο κάπως,από το τραγούδι του Γιάννη Σπανού,"το πλοίο είχε όνομα πατρίδα")

2 comments:

Sakis said...

Καλημέρα, Τσέρρυ!

Αν με το να τον κοιτάζουν οι άλλοι στα μάτια, αυτό που κανείς, κατά βάθος, επιζητά είναι η ευθύτητα κ' η ντομπροσύνη, ίσως εκείνο που θα 'πρεπε ν' αναρωτιέται είναι, ποιά θυσία προσέφερε ή ποιόν κόπο κατέβαλε ο ίδιος, ώστε να κερδίσει και ν' αξίζει αυτή την τιμή, ευεργεσία ή προσωπική εύνοια...

Αν, πάλι, στιγμιαία αποζητά κανείς μόνο να επισύρει, να προσανατολίσει ή να εστιάσει την προσοχή των άλλων σε κάτι που τον ενδιαφέρει, τότε, αντιθέτως, δεν φαίνεται να 'ν' αναγκαίο να τον κοιτάζουν στα μάτια... Μάλιστα, προσωπικά, μού 'χει συμβεί κάποτε, η προσήλωση στα αμυγδαλωτά, πράσινα μάτια μιας συνομιλήτριάς μου, ν' απορροφά εξ ολοκλήρου τη δέουσα προσοχή, που θ' απέδιδα στα λόγια της, αν είχα καταφέρει ν' αντισταθώ στον πειρασμό να την κοιτώ κατάματα...

Υ.Γ.: Την κουτσή νεράιδα, από που την εμπνεύστηκες; Μήπως από την κουτσή κιθάρα του Μάνου του Λο'ί'ζου; :-)

zero said...

Αυτο το Lidl οπου και να παω , πανω του πεφτω.
Το απογευματινο μου ποστ ...το σημερινο στο αφιερωνω...
Oscar Wild - Το πορτραιτο του Ντοριαν Γκρευ.
Την καλησπερα μου.